De zonne-energiesector heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke groei doorgemaakt, waarbij zonnepanelen een aantrekkelijkere investeringsoptie zijn geworden voor bedrijven die hun ecologische voetafdruk en energiekosten willen verminderen. De industrie wordt echter nog steeds geconfronteerd met een aantal uitdagingen die moeten worden aangepakt om meer bedrijven aan te moedigen in zonne-energie te investeren.

Installatiekosten

Een van de grootste uitdagingen voor de zonne-energiesector zijn de hoge installatiekosten. Hoewel de prijzen van zonnepanelen de afgelopen tien jaar aanzienlijk zijn gedaald, blijven de aankoopkosten van de installatie voor veel bedrijven een belangrijke belemmering. De initiële investering voor de aankoop en installatie van zonnepanelen kan duur lijken, vooral voor kleine en middelgrote bedrijven. Deze kosten kunnen sommige bedrijven ervan weerhouden in zonne-energie te investeren, terwijl we eigenlijk weten dat de investering zich in veel gevallen al binnen enkele jaren terugverdiend heeft. Benieuwd hoe u kan besparen met het bouwen van een eigen zonnepark? Neem dan zeker contact op met ons.

Batterijen en opslag

Een andere uitdaging voor de zonne-energiesector is de behoefte aan extra opslag. Hoewel zonnepanelen overdag een uitstekende bron van hernieuwbare energie zijn, kunnen ze ’s nachts of tijdens bewolkte dagen geen energie produceren. Dit betekent dat bedrijven in deze tijden moeten vertrouwen op traditionele energiebronnen. De installatie van energieopslagsystemen zoals batterijen kan bedrijven helpen deze uitdaging te overwinnen door overtollige zonne-energie die overdag wordt geproduceerd, op te slaan voor gebruik ’s nachts of tijdens perioden met weinig zonlicht. Tegelijkertijd kunnen batterijsystemen ook interessant zijn om piekmomenten op te vangen waar er plots een hoge energiebehoefte is.

Geldende regels?

Bovendien is een andere belangrijke uitdaging voor bedrijven het navigeren door het complexe landschap van stimuleringsmaatregelen, regelgeving en verplichtingen. In veel gevallen zijn bedrijven niet op de hoogte van de verschillende stimulansen die voor hen beschikbaar zijn, of weten ze niet hoe ze door de regelgeving moeten navigeren. Dit kan het voor bedrijven moeilijk maken om weloverwogen beslissingen te nemen over investeringen in zonne-energie. Door onze jarenlange ervaring begeleiden onze Solora experts onze klanten moeiteloos door deze jungle van regels.

Stroom leasen: hoe werkt het?

Ondanks deze uitdagingen zijn er oplossingen die bedrijven kunnen helpen ze te overwinnen. Zo kunnen leasing of stroomafname overeenkomsten (PPA) bedrijven helpen hun aankoopkosten te verlagen en zonne-energie betaalbaarder te maken. Bij deze overeenkomsten installeert een derde partij zonnepanelen op het terrein van een bedrijf en verkoopt de opgewekte energie aan het bedrijf tegen een vast tarief. Deze aanpak biedt bedrijven toegang tot de voordelen van zonne-energie zonder de kosten van installatie en onderhoud.

Transparantie is hier van enorm belang. Door onze nauwe samenwerking met Fluvius en via het SynaptiQ monitoring portaal, kunnen wij onze klanten steeds een nauwkeurig overzicht aanbieden van de officiële productie, de autoconsumptie en de injectiegegevens van het zonnepark.

Conclusie 

Hoewel de zonne-energiesector de afgelopen jaren een lange weg heeft afgelegd, zijn er nog steeds uitdagingen die moeten worden aangepakt, met name voor bedrijven die in zonne-energie willen investeren. Hoge installatiekosten, de behoefte aan extra opslag en de complexe regelgeving kunnen voor bedrijven die zonne-energie overwegen een belemmering vormen. 

Waar kan Solora bij helpen? Door onze jarenlange ervaring in zowel het bouwen als onderhouden van zonneparken kunnen wij onze klanten volledig ontzorgen in hun transitie naar groene energie. Neem gerust contact op met een van onze experts voor een vrijblijvend gesprek.