De toekomst van zonne-energie ziet er op zijn minst zonnig uit, aangezien opkomende technologieën en trends de industrie blijven vormen. Nu zonne-energie steeds kosteneffectiever en efficiënter wordt, wordt het een steeds populairder alternatief voor traditionele vormen van energie. In deze blog verkennen we de opkomende technologieën en trends die de toekomst van zonne-energie vormgeven.

Perovskiet zonnecellen

Perovskietzonnecellen zijn een veelbelovende opkomende technologie die de kosten van zonne-energie aanzienlijk kan verlagen. Perovskietzonnecellen worden gemaakt van een materialen die perovskieten worden genoemd en die goedkoop en gemakkelijk te maken zijn. Ze zijn potentieel efficiënter dan traditionele zonnecellen op basis van silicium en kunnen in verschillende vormen en maten worden gemaakt.

Tandemzonnecellen

Tandemzonnecellen zijn een andere technologie die een revolutie in de zonne-energie-industrie teweeg zou kunnen brengen. Tandemzonnecellen combineren twee of meer soorten zonnecellen om de efficiëntie te verhogen en de kosten te verlagen. Door twee of meer zonnecellen op elkaar te stapelen, kunnen tandemzonnecellen een breder bereik van het zonnespectrum opvangen, waardoor hun efficiëntie toeneemt.

Een andere uitdaging voor de zonne-energiesector is de behoefte aan extra opslag. Hoewel zonnepanelen overdag een uitstekende bron van hernieuwbare energie zijn, kunnen ze ’s nachts of tijdens bewolkte dagen geen energie produceren. Dit betekent dat bedrijven in deze tijden moeten vertrouwen op traditionele energiebronnen, wat de besparingen van zonne-energie teniet kan doen. De installatie van energieopslagsystemen zoals batterijen kan bedrijven helpen deze uitdaging te overwinnen door overtollige zonne-energie die overdag wordt geproduceerd, op te slaan voor gebruik ’s nachts of tijdens perioden met weinig zonlicht.

Zonneverf

Zonneverf is een technologie waarmee zonnecellen op oppervlakken zoals muren, daken en zelfs auto’s kunnen worden geprint. Zonneverf is gemaakt van een combinatie van nanodeeltjes en lichtabsorberende kleurstoffen die zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit. Deze technologie zou zonne-energie nog toegankelijker kunnen maken, omdat ze op bijna elk oppervlak kan worden aangebracht.

Bovendien is een andere belangrijke uitdaging voor bedrijven het navigeren door het complexe landschap van stimuleringsmaatregelen, regelgeving en verplichtingen. In veel gevallen zijn bedrijven niet op de hoogte van de verschillende stimulansen die voor hen beschikbaar zijn, of weten ze niet hoe ze door de regelgeving moeten navigeren. Dit kan het voor bedrijven moeilijk maken om weloverwogen beslissingen te nemen over investeringen in zonne-energie.

Trends die de industrie vormgeven

Opslag van zonne-energie

Een van de grootste trends in de zonne-energiesector is energieopslag. Dankzij de vooruitgang in de batterijtechnologie is het nu mogelijk om overtollige energie die door zonnepanelen wordt opgewekt, op te slaan voor gebruik op een later tijdstip. Energieopslag kan de fluctuerende aard van zonne-energie helpen aanpakken en deze betrouwbaarder en consistenter maken.

Gemeenschappelijke zonne-energie

Community solar is een trend die aan populariteit wint in de Verenigde Staten. Community solar maakt het mogelijk dat meerdere huishoudens of bedrijven één zonnepaneel delen. Hierdoor kunnen mensen die geen zonnepanelen op hun eigen terrein kunnen installeren, toch profiteren van zonne-energie.

Groene waterstof

Groene waterstof is een veelbelovende technologie die de wisselvalligheid van zonne-energie kan helpen aanpakken. Groene waterstof wordt geproduceerd door hernieuwbare energie te gebruiken om watermoleculen te splitsen in waterstof en zuurstof. De waterstof kan dan worden opgeslagen en indien nodig als brandstof worden gebruikt. Deze technologie heeft het potentieel om zonne-energie betrouwbaarder en toegankelijker te maken.