In het hart van de voormalige elektriciteitscentrale van Zwevegem, een monument van de industriële revolutie, vindt een bijzonder project plaats. De gemeente Zwevegem, Intercommunale Leiedal en de provincie West-Vlaanderen hebben de handen in elkaar geslagen om de Transfosite te transformeren tot een levendige socio-culturele bestemming voor de gemeenschap. Binnen deze context is het RE/SOURCED-project ontstaan, een ambitieus initiatief dat de toekomst van duurzame energie herdefinieert.
Van historisch erfgoed naar duurzaam innovatiecentrum
De Transfosite, gelegen nabij het kanaal Bossuit-Kortrijk, dateert uit de 19e eeuw. In 2004 werd de site overgenomen met als doel een nieuwe bestemming te vinden die de maatschappelijke en culturele waarde zou versterken. Dit leidde onder meer tot het RE/SOURCED-project, mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van het Europese UIA-programma. RE/SOURCED staat voor Renewable Energy Solutions for Urban communities based on Circular Economy principles and DC backbones. Het project streeft naar de ontwikkeling van een circulair en zelfvoorzienend energiesysteem, ondersteund door een lokaal gelijkstroom (DC) elektriciteitsnet.
Een technische hoogstandje: volledig hernieuwbaar DC-netwerk
Het doel van RE/SOURCED is om de Transfosite volledig te voeden met lokaal geproduceerde hernieuwbare energie. De ruggengraat van het systeem is een lokaal elektriciteitsnet op gelijkstroom (DC), en niet op wisselstroom (AC), waarop ons distributienet normaal gezien werkt. Rond het jaar 1900 was AC de beste keuze voor de distributie van energie vanwege de efficiëntie bij langeafstandstransport en de compatibiliteit met industriële machines. Vandaag de dag is de situatie echter veranderd. Moderne technologieën zoals LED-verlichting, laptops en zelfs industriële motoren werken op gelijkstroom (DC). Bovendien produceren zonnepanelen energie in de vorm van DC, wat conversie-efficiëntie verhoogt wanneer we direct DC-netwerken gebruiken. Daarnaast vermindert het energieverlies en bespaart men op materiaal- en operationele kosten.
Op de Transfosite wordt we een omvangrijk DC-netwerk gebouwd dat hernieuwbare energiebronnen en verbruikers rechtstreeks integreert. Dit verhoogt de energie-efficiëntie en sluit naadloos aan bij de circulaire economie, waarbij de historische gebouwen behouden blijven.
Uniek en innovatief: de eerste in Vlaanderen
Het is nog maar sinds enkele jaren dat we, op labo niveau, in staat zijn om grote vermogens via het DC-principe te kunnen omzetten en transporteren. Dat zien we ook in de PV-sector: omvormers die vroeger een koelkast groot waren, vervangen we nu door een toestel ter grootte van een schoendoos. De Transfosite is het eerste project in Vlaanderen waarbij een DC-grid gebouwd wordt. Ook uniek is dat geen klassieke DC-AC omvormers gebruikt worden, maar DC-DC omvormers, die op maat voor dit project door CE+T zijn ontworpen en later op de vrije markt zullen worden gelanceerd. De zonnepanelen die Solora geplaatst heeft, koppelen we in op deze nieuw ontwikkelde omvormers.
Toekomstvisie: impact op de industrie
Als blijkt dat dit project zonder problemen operationeel is, en de kostprijsberekening uitwijst dat dit ook economisch een verstandige keuze kan zijn, zal de belangstelling van vele kmo’s, kleine industrieën en zelfs grote industriële partners (waar de zoektocht naar energiebesparing nog groter is) gewekt zijn om mee te denken en mee te werken aan dergelijke nieuwe initiatieven. Het is niet onlogisch dat dit nu enkel maar mogelijk is met de steun van overheden, gezien de nog grote ontwikkelingskosten.
Onze meerwaarde: wat doet Solora?
Bij Solora ligt onze kracht in onze expertise op het gebied van fotovoltaïsche systemen. In samenwerking met CE+T hebben we onze kennis gedeeld om de best mogelijke integratie van zonnepanelen en omvormers te garanderen. Hoewel onze rol in dit project gericht is op levering en installatie, is onze bijdrage cruciaal voor het succes van het RE/SOURCED-project.
De toekomst van het project
De installatie van de PV-panelen is voltooid en de volgende stap is de aansluiting op het DC-netwerk. We blijven nauw samenwerken met alle betrokken partijen om ervoor te zorgen dat het project volgens plan verloopt en om de impact op lange termijn te waarborgen.
Het RE/SOURCED-project op de Transfosite in Zwevegem is een inspirerend voorbeeld van hoe historische locaties kunnen worden getransformeerd tot centra van technologische innovatie en duurzaamheid. Bij Solora zijn we trots om deel uit te maken van dit baanbrekende project en kijken we uit naar de positieve veranderingen die dit project zal brengen voor de industrie van de zonne-energie.
© Beelden Intercommunale Leiedal